Languages

Documenten en handige links

Hieronder vindt u de lijst met nuttige documenten, officiële links en tools over het thema "Business & Human Rights".

Definitie
Internationaal beleidskader
Nationaal beleidskader
Tools, studies en raporten ontwikkeld op initiatief van FIDO/ICDO

Hier vindt u een selectie van tools, studies en raporten die het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) heeft laten ontwikkelen. Zo wil het FIDO bedrijven en organisaties helpen om het respect voor mensenrechten te integreren in de manier waarop ze denken en werken, en om het beleid van duurzamere praktijken te creëren.

Andere tools

DE LEIDRAAD OVER DE MENSENRECHTEN IN DE DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN (DEENS INSTITUUT VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS)

De naleving van de mensenrechten door bedrijven is van essentieel belang om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs - Sustainable Development Goals) te bereiken. Om bedrijven te helpen de naleving van de mensenrechten centraal te stellen binnen hun duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, heeft het Deens instituut voor de rechten van de mens een online leidraad opgesteld, die beschikbaar is in verschillende talen: de "Human rights guide to the Sustainable Development Goals" (SDGs).

Deze handleiding illustreert hoe de mensenrechten in de 17 SDGs zijn verankerd en verschaft concrete verbanden tussen de 169 doelstellingen en de internationale instrumenten. Deze leidraad is een essentieel instrument om:

 • inzicht te verwerven in de banden van onderlinge afhankelijkheid tussen:
  • de mensenrechten
  • de internationale arbeidsnormen
  • de verdragen en andere milieu-instrumenten
  • de SDGs
 • een programma, een implementering en een op de mensenrechten gebaseerd(e) opvolging en onderzoek tot stand te brengen
 • inzicht te verwerven in de banden tussen de regionale en internationale mensenrechteninstrumenten en de milieu-instrumenten;