Languages

EU Strategie Duurzame Ontwikkeling

Duurzame ontwikkeling werd reeds in 1997 vastgelegd als een overkoepelende doelstelling in het Verdrag van Amsterdam. Economische groei, sociale cohesie en milieubescherming gaan hierbij hand in hand en ondersteunen elkaar om hetzelfde doel te bereiken: voldoen aan de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden van komende generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

In 2006 werd de oorspronkelijke strategie herzien en verder uitgewerkt tot één samenhangend plan waarin uiteengezet wordt hoe de EU op meer doeltreffende wijze de beginselen van duurzame ontwikkeling zal kunnen naleven door acties te ondernemen en te ontwikkelen die de EU in staat stellen een aanhoudende verbetering van de levenskwaliteit voor de huidige en de toekomstige generaties te bewerkstelligen, door duurzame gemeenschappen tot stand te brengen die de hulpbronnen efficiënt kunnen beheren en gebruiken en die het potentieel van de economie voor ecologische en sociale innovatie kunnen benutten. Op deze manier wil de EU welvaart, milieubescherming en sociale samenhang garanderen.

Drie prioritaire uitdagingen worden toegevoegd aan de bestaande lijst:

  • duurzame productie en consumptie;
  • sociale inclusie, demografie en migratie;
  • mondiale uitdagingen inzake armoede en duurzame ontwikkeling.

Twee horizontale onderwerpen die verband houden met de totstandkoming van een kennismaatschappij worden eveneens toegevoegd:

  • onderwijs en training;
  • onderzoek en ontwikkeling.

Tijdens de laatste evaluatie herbevestigde de Europese Raad van 10 en 11 december 2009 dat duurzame ontwikkeling een fundamentele doelstelling blijft onder het Verdrag van Lissabon. De EU-SDS blijft dus dienst doen als langetermijnvisie en vormt het overkoepelend kader voor al het beleid en de strategische keuzes van de Unie omtrent duurzame ontwikkeling, maar het gaf geen aanleiding meer tot concrete initiatieven.

Sinds 2016 werkt de Commissie aan een implementatiebeleid voor Agenda 2030, met een communicatie die eind dat jaar gepubliceerd werd. Concreet zijn er in deze communicatie twee sporen:

  • Mainstreamen van de SDGs in het beleidswerk van de EU en in de prioriteiten van de Commissie
  • Een lange termijn reflectie voor de periode na 2020

Naast deze communicatie stelde de Commissie ook een nieuwe European Consensus on Development voor. Deze gemeenschappelijke visie op Ontwikkelingssamenwerking beoogt het Europese ontwikkelingsbeleid aan te passen aan de Agenda 2030.

Onder leiding van voorzitter Von der Leyen heeft de Europese Commissie een ambitieuze agenda gepresenteerd om de SDG's in de EU en daarbuiten via een alomvattende aanpak te verwezenlijken. Het politieke programma van de president integreert de SDG's in alle voorstellen, beleidsinitiatieven en strategieën van de Commissie.

De alomvattende of "whole of government" benadering die door de nieuwe Commissie is aangenomen om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's) te implementeren, bestaat uit verschillende componenten, zoals te zien is in de onderstaande illustratie:

Naast de Europese Green Deal, die de drijvende kracht achter de nieuwe aanpak is, integreren alle initiatieven ook de SDG's. Ze kunnen worden geraadpleegd op de website van de Europese Commissie.

Om verslag uit te brengen over de uitvoering van de Agenda 2030, presenteert de Europese Unie haar eerste Voluntary Review op het High Level Political Forum in juli 2023.