Languages

Bereken als consument de werkelijke totale kost van je huishoudtoestellen

De FOD Economie stelt een calculator ter beschikking om de totale kostprijs, inclusief energieverbruik, van veelgebruikte huishoudtoestellen in te schatten.

Dit project vloeit voort uit een eenvoudige vaststelling: wanneer je energieverslindende producten koopt, ben je niet volledig op de hoogte van de werkelijke kosten die gepaard gaan met het dagelijks gebruik ervan. Naast de aankoopprijs, weet je niet altijd wat het energieverbruik van die producten kost.

Met de calculator van de FOD Economie kan men een schatting maken van de jaarlijkse elektriciteitskosten bij gemiddeld gebruik van bepaalde toestellen. De calculator stelt meer bepaald een lijst samen van huishoudtoestellen die verkocht moeten worden met een energie-efficiëntielabel: koelkasten, diepvriezers, wasmachines, droogkasten, vaatwassers, televisies en computerschermen.

Door verschillende producten met de calculator te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken en kiezen voor het toestel dat het minste energie verbruikt, het zuinigst in gebruik is en/of het duurzaamst is. Ga niet alleen af op de prijs!

Dit proefproject maakt deel uit van het Federaal Plan inzake Duurzame Ontwikkeling (FPDO) en het Federaal actieplan circulaire economie 2021-2024 (FACE). Het wil consumenten beter informeren en hulpbronnen efficiënter inzetten.

Tegelijkertijd werken de FOD Volksgezondheid en de FOD Werkgelegenheid samen aan een index voor de herstelbaarheid voor producten.


Meer informatie

Raadpleeg de calculator

www.totalekost.be

Download: Hoe-schat-je de-totale-kosten-van-je-huishoudtoestel.pdf (936.02 KB)