Languages

België zet stap naar circulaire en ethische smartphones en laptops

Deze maand ondertekende Zakia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling het internationale Circular & Fair ICT-pact. Dit pact wil de productieketens van laptops en smartphones circulairder, duurzamer en ethischer maken.

De initiatiefnemer van het Circular & Fair ICT pact is Nederland met België als medetrekker. De ondertekenaars zijn landen van over de hele wereld, die de toevoerketens voor ICT-productie duurzamer, circulairder en ethischer willen maken.

Een ambitieus Pact

Leven zonder smartphones, laptops en datacenters kunnen we ons vandaag niet meer inbeelden. Maar aan deze levensstijl hangt een groot ecologisch en sociaal prijskaartje. De ICT-sector is verantwoordelijk voor meer dan 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot en dit percentage neemt jaarlijks toe. Daarnaast zorgen het delven van mineralen en de processen voor de assemblage en verwijdering van ICT-producten voor grote milieuschade en schendingen van mensen- en arbeidsrechten. Het Circular & Fair ICT Pact wil deze situatie verbeteren door een netwerk van aankopers op te zetten die een aanzienlijke marktvraag creëren naar circulaire en ethische laptops en smartphone. Met deze stijgende vraag wil het Pact producenten stimuleren om te blijven innoveren en hun productie te heroriënteren naar een meer circulair, duurzaam en ethisch model.

FIDO start samenwerkingen voor duurzame ICT

De ondertekening van dit pact is voor het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) een stok achter de deur om de grote ICT-aankopers binnen de overheid samen te brengen in een Buyer Group. Deze groep van een zeventigtal Belgische aankopers onderzoekt welke criteria en clausules nodig zijn om duurzamer, circulairder en ethischer aan te kopen binnen de overheid. Ook werkt het FIDO samen met een twintigtal aankopers van Europese regio’s en steden om te onderzoeken hoe de mensen- en arbeidsrechten in de ICT-toevoerketen binnen overheidsopdrachten kunnen verbeterd worden.

“Het is belangrijk voor overheden om over te schakelen op circulair aankopen, maar we mogen de ethische aspecten zoals de arbeidsomstandigheden van de arbeiders die mineralen ontginnen of de apparaten in elkaar zetten, hierbij niet uit het oog verliezen. Deze onderwerpen staan dan ook hoog op de agenda van zowel mezelf als het FIDO”, besluit minister Khattabi.

Meer info