SDG-barometer 2024: de organisatorische maturiteit zit in de lift
De SDG-barometer 2024 werd voorgesteld tijdens het SDG Forum van 5 en 6 november. Je vindt het volledige verslag op onze website. Deze tweejaarlijkse publicatie is onderverdeeld in drie delen en brengt belangrijke inzichten aan het licht. Ze omvat ook drie thematische dossiers, alsook sterke aanbevelingen om onder meer vooruit te kijken naar de situatie na 2030.
Betere methodologie
Het verslag bevat tal van inzichten en toont onder meer aan dat de organisatorische maturiteit in België ten aanzien van de SDGs gestaag toeneemt. In het verslag wordt ook de noodzaak benadrukt om het perspectief op groei bij te stellen en inclusief te maken.
"We moeten erkennen dat er grenzen zijn aan de groei zoals we die al te lang ervaren. We moeten met andere woorden slimmer, veeleisender en tegelijkertijd kritischer worden wat de groei betreft. Dit houdt in dat we moeten beslissen wat we willen laten groeien en hoe". Ann de Schepper (Dean Faculty of Business and Economics, University of Antwerp), Steven de Haes (Dean Antwerp Management School) en Matthieu de Nanteuil (Dean Louvain School of Management UCLouvain)
Terwijl de barometer tot nu toe enkel gebaseerd was op kwantitatieve gegevens, via vragenlijsten die organisaties moesten invullen (van maart tot mei deze keer), kreeg de barometer dit jaar ook een kwalitatieve dimensie door de toevoeging van 21 interviews met erkende Belgische professionals in het domein van duurzame ontwikkeling. Professionals uit diverse organisaties, zowel gouvernementele als niet-gouvernementele, uit de academische wereld of uit de privésector. Interessante interviews over de huidige situatie en de uitvoering van de SDGs, maar ook over de toekomst, nu de Agenda 2030 bijna op haar einde loopt.
Belangrijkste inzichten
De barometer brengt vijf belangrijke elementen aan het licht:
- Een toenemende mate van maturiteit wat betreft de inzet op het vlak van SDGs: de organisaties hebben vooruitgang geboekt in hun duurzaamheidsinspanningen, met een algemene toename van hun maturiteit wat betreft hun inzet voor de SDGs. Een aantal organisaties staan echter nog voor belangrijke uitdagingen om deze doelstellingen volledig te integreren.
- Overschatting van de implementatie van de SDGs: hoewel de organisaties van mening zijn dat ze de SDGs doeltreffend hebben uitgevoerd, is er een kloof tussen wat zij denken te hebben geïmplementeerd en wat er werkelijk werd geïmplementeerd. Daarom moeten er nauwkeurigere impactevaluaties worden uitgevoerd en moet de strategie worden aangepast.
- Gebrek aan integratie in de opleidingen en het beleid voor werknemers: de SDGs zijn nog onvoldoende geïntegreerd in de opleidingsprogramma’s voor werknemers, de prestatiebeoordelingen of de verloningsstructuren. Dit wijst erop dat ze niet volledig zijn geïntegreerd in de organisatorische basisprocessen.
- Beperkte impactanalyses: weinig organisaties voeren diepgaande analyses uit om de specifieke impact van hun eigen SDG-initiatieven te evalueren, zodat de werkelijke reikwijdte van deze inspanningen relatief onbekend blijft.
- Vorming en bewustmaking: de SDGs staan nog steeds niet centraal in de opleiding en vorming van werknemers, wat wijst op een tekortkoming in de toe-eigening van een doeltreffende, op duurzaamheid gerichte cultuur.
Het is onze plicht om de SDGs te bereiken en om een fatsoenlijke samenleving na te laten aan onze kinderen en kleinkinderen". Zakia Khattabi, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal
Aanbevelingen
Het verslag bevat zeven beleidsaanbevelingen:
- De visie na 2030 verduidelijken: een kader voor de SDGs na 2030 creëren om iedereen bij de les te houden en een langetermijnverbintenis te waarborgen.
- De ontwikkeling van de vaardigheden aanmoedigen die nodig zijn om de voortdurend veranderende duurzaamheidscontext het hoofd te bieden.
- Systemische benaderingen en sectoroverschrijdende samenwerkingen bevorderen om de complexiteit van duurzaamheidsgerelateerde uitdagingen aan te pakken.
- Beste praktijken bepalen, systematiseren en verspreiden om het organisatorisch leren te ontwikkelen.
- Onderwijs en bewustmaking verbeteren: de SDG-principes blijven integreren in onderwijs en opleiding.
- De duurzaamheidsverslagen doen evolueren door een verhalende duurzaamheidsbenadering te bevorderen om de betrokkenheid van de stakeholders te vergroten.
- De professionalisering van de gegevensverzameling en het gegevensbeheer, in het bijzonder in de toeleveringsketens, ondersteunen om aan toekomstige regelgevingsvereisten te voldoen.
Meer info
De inhoud op deze pagina gaat over de volgende SDGs
-
1. Geen Armoede
Beëindig armoede overal en in al haar vormen -
2. Geen honger
Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw -
3. Goede gezondheid en welzijn
Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden -
4. Kwaliteitsonderwijs
Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen -
5. Gendergelijkheid
Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes -
6. Schoon water en sanitair
Verzeker toegang en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen -
7. Betaalbare en duurzame energie
Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen -
8. Waardig werk en economische groei
Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en... -
9. Industrie, innovation et infrastructure
Bâtir une infrastructure résiliente, promouvoir une industrialisation durable qui profite à tous et... -
10. Ongelijkheid verminderen
Dring ongelijkheid in en tussen landen terug -
11. Duurzame steden en gemeenschappen
Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam -
12. Verantwoorde consumptie en productie
Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen -
13. Klimaatactie
Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden -
14. Leven in het water
Behoud en maak duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen -
15. Leven op het land
Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen en wouden... -
16. Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten
Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, verzeker toegang tot... -
17. Parternschap om doelstellingen te bereiken
Versterk de implementatiemiddelen en revitaliseer het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling