Languages

Het VBO en AKT voor Wallonia ondersteunen bedrijven met nieuwe tools voor duurzaamheidsrapportage

Terwijl duurzaamheidsrapportage tegenwoordig wordt gezien als een onderdeel van de oplossing voor belangrijke maatschappelijke zorgen, publiceert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een update van twee digitale gidsen om grote bedrijven en kmo's te helpen zich hierop voor te bereiden. "AKT for Wallonia" publiceert daarnaast een factsheet over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en duurzaamheidsrapportage.

Gidsen voor grote en middelgrote bedrijven

De eerste gids die door het VBO is gepubliceerd, richt zich op grote ondernemingen en is opgesteld in samenwerking met PwC en het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR). De tweede gids is bedoeld voor kmo’s en is het resultaat van een partnerschap tussen Agoria en BDO.

In een tijdperk dat wordt gekenmerkt door ongekende maatschappelijke uitdagingen, staan bedrijven voor een cruciale opdracht: duurzaamheid integreren als een fundamentele pijler van hun strategie. Het centrale belang van milieu-, sociale en governance-rapportages (ESG) is duidelijk geworden nu bedrijven proberen hun niet-financiële prestaties te evalueren, te communiceren en te verbeteren.

Deze praktijk benadrukt niet alleen hun betrokkenheid bij duurzame bedrijfsvoering, maar creëert ook voorwaarden voor waarde-creatie op de lange termijn. ESG-rapportering gaat verder dan een louter nalevingsoefening; het is een strategische en zakelijke kans voor bedrijven die vooruit willen.

In essentie is ESG-rapportage niet alleen een retrospectieve analyse van eerdere prestaties. Het gaat erom een nieuw bedrijfsdoel te definiëren en na te streven dat verder reikt dan louter winstmaximalisatie. Door ESG-principes te omarmen, kunnen bedrijven hun commerciële activiteiten verbinden met een breder maatschappelijk doel en hun operaties afstemmen op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Wilt u meer weten, bijvoorbeeld over het wettelijke kader, de te volgen methodologie voor rapportage, het principe van dubbele materialiteit, corporate governance en de controle van niet-financiële informatie? Raadpleeg dan deze publicaties op de website van de FEB:

Een factsheet voor CSRD

Tegelijkertijd publiceert de cel Duurzame Ontwikkeling van AKT for Wallonia een thematisch document over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en duurzaamheidsrapportage. De CSRD, een richtlijn van de Europese Unie die in 2023 in werking is getreden, heeft tot doel de rapportageverplichtingen op het gebied van duurzaamheid voor bedrijven te harmoniseren. Deze richtlijn maakt deel uit van de Europese Green Deal, die het klimaatbeleid van de Europese Unie vastlegt en een reeks wetgevende en regelgevende maatregelen omvat om de EU op weg te helpen naar een groene transitie met als doel klimaatneutraliteit tegen 2050.

Met de CSRD wil de EU duurzaamheidsrapportage op hetzelfde niveau brengen als financiële rapportage, om zo de financiering van duurzame groei te bevorderen en de doelstellingen voor decarbonisatie te bereiken.

Met de ambitie om deze veranderingen beter begrijpelijk te maken, heeft AKT for Wallonia een thematisch document ontwikkeld dat de belangrijkste aspecten van de CSRD en de vier grote stappen naar naleving van de richtlijn verduidelijkt en uitlegt. Deze thematische fiche biedt onder andere inzichten in duurzaamheidsrapportage, dubbele materialiteitsanalyse, gap-analyse en het opstellen van een actieplan. Daarnaast is er een aparte sectie gewijd aan vrijwillige rapportage voor kmo's.

De thematische fiche "La CSRD et le reporting de durabilité - Les 4 étapes vers la conformité" is te raadplegen via deze website.


Meer info

ESG-rapportage − Twee e-guides om grote ondernemingen en kmo’s te helpen - VBO FEB - Verbond van Belgische Ondernemingen - Fédération des Entreprises de Belgique
Découvrez notre nouvelle fiche thématique sur la CSRD et le reporting de durabilité - Les SDGs pour les entreprises wallonnes