Een maand om diversiteit in de Europese Unie te vieren

Voor het vierde jaar op rij nodigt de Europese Commissie organisaties en bedrijven uit om gedurende de hele maand mei het belang van diversiteit en inclusie op de werkplek en in de samenleving te promoten. De komende weken zijn er in de hele EU al meer dan 50 evenementen gepland.
In 2020 en 2021 heeft de Europese Commissie vijf strategieën ontwikkeld die erop gericht zijn om voor iedereen de voorwaarden te creëren om te leven, zich te ontwikkelen en verantwoordelijkheden uit te oefenen, ongeacht geslacht, ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid:
- De LGBTQ-strategie voor gelijkheid 2020-2025
- De strategie voor gendergelijkheid tussen mannen en vrouwen 2020-2025
- De strategie voor de rechten van personen met een handicap 2021-2030
- Het EU-actieplan tegen racisme 2020-2025
- Het strategisch kader voor de gelijkheid, inclusie en participatie van de Roma in de EU 2020-2030
In België bereidt de Staatssecretaris voor Gelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit op vraag van de federale regering een actieplan voor om de dialoog en het samenleven te versterken. Dit actieplan is gebaseerd op overleg met deskundigen die bekend staan om hun inzet voor vrede en dialoog. Zij kwamen eind vorig jaar meermaals samen naar aanleiding van de heropleving van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de mogelijke impact ervan op de Belgische samenleving. Ze waren het eens over verschillende actiepunten, zoals de invoering van een jaar van de culturele diversiteit, de strijd tegen discriminerende en haatdragende berichten op sociale netwerken, en burgerparticipatie om ideeën te formuleren om de interculturele dialoog te verbeteren..
De federale overheid wil als werkgever het principe van inclusie integreren in al haar activiteiten en processen, zowel voor kandidaten en personeelsleden als voor burgers. De Federale Overheidsdienst Strategie en Ondersteuning (BOSA) coördineert het Strategisch Plan Diversiteit 2021-2024, het resultaat van de samenwerking tussen 31 organisaties binnen het Federaal Netwerk Inclusie.
![]() |
![]() |
Meer info
De inhoud op deze pagina gaat over de volgende SDGs
-
5. Gendergelijkheid
Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes -
8. Waardig werk en economische groei
Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en... -
10. Ongelijkheid verminderen
Dring ongelijkheid in en tussen landen terug