Languages

Duurzaam beleggen? Dat kan dankzij Towards Sustainability van Febelfin

De bankenfederatie Febelfin lanceert deze week zijn duurzaamheidscertificaat voor beleggingen, Towards Sustainability. 331 beleggingsproducten ontvingen al het duurzaamheidslabel. De producten en hun duurzaamheidsscreening staan uitgelegd op de website, www.towardssustainability.be .

Volgens cijfers van een recente iVOX-enquête zit duurzaam beleggen in de lift. 55 procent van de Belgen is geneigd om voor duurzame beleggingen te kiezen als ze door een onafhankelijke instantie worden gecertifieerd. Meer dan 60 procent is ervan overtuigd dat duurzame beleggingen bijdragen tot een betere wereld. Febelfin’s nieuw initiatief speelt rechtstreeks in op de noden van deze beleggers.

Onafhankelijk

Towards Sustainability labelt duurzame beleggingen. Elk gelabeld product krijgt een eigen webpagina met zijn duurzaamheidsscreening. Zo kan de belegger meteen zien op welke manier het product duurzaam is. De screening bekijkt of de strategie en het beleid van beleggingsproduct goed scoort voor aantal sociale, ecologische en good governance criteria. Elk jaar worden de producten hergeevalueerd of ze het label nog steeds verdienen. Nieuwe producten kunnen via de 4 jaarlijkse evaluatierondes het label proberen te verwerven.

Niet Febelfin, maar het Central Labelling Agency (CLA) kent de labels toe. Dat is een onafhankelijk agentschap waarin zowel Febelfin en de financiële sector als onafhankelijke experten uit de academische wereld zetelen. De financiële sector heeft geen meerderheid in de CLA.

Work in progress

Febelfin benadrukt dat het label geen afgewerkt product is. De kwaliteitsstandaard is, volgens hen, een dynamisch proces dat zich moet aanpassen aan belangrijke evoluties. Thema’s waarover we snel aanpassingen verwachten, zijn de beoordeling van de energie- en elektriciteitssector, en de invoering van meer gestandaardiseerde indicatoren zoals de CO2-afdruk van een portefeuille. Het gebrek aan voldoende gedetailleerde en algemeen beschikbare gegevens op bedrijfsniveau vormen op dit moment een hinderpaal', zegt Karel Van Eetvelt, de CEO van Febelfin.

Neem hier een kijkje op het duurzaam beleggingsplatform.