Languages

De SDG-toolbox breidt uit

De databank van de SDG-tools staat sinds oktober 2023 online op de site sdgs.be. Ze bevat meer dan 150 nuttige referenties voor iedereen (of elke organisatie) die geïnteresseerd is in de SDG's of actief betrokken is bij de uitvoering ervan. Deze toolbox wordt gaandeweg aangevuld met nieuwe referenties. Onlangs werden er vier extra tools toegevoegd. Als je zelf een SDG-tool kent die het opnemen waard is, kan je ook helpen de databank aan te vullen.

Deze vier tools werden recent toegevoegd:

 • eDiv, een onlinetool die door Unia werd ontwikkeld om Belgische bedrijven, ondernemingen en overheidsdiensten te ondersteunen bij het ontwikkelen en opvolgen van een inclusief diversiteitsbeleid. Zie ook: eDiv: een onlinetool voor een diverse en inclusieve werkomgeving.
   
 • De onlinetest "Sustainability Diagnostic", ontworpen door hub.brussels, waarmee Brusselse bedrijven zelf hun aanpak voor een economische transitie kunnen evalueren. Aan het einde van de test, waarin de duurzame-ontwikkelingspijlers (milieu, sociaal en governance) aan bod komen, krijg je gepersonaliseerd advies en aanbevelingen op basis van de ESG-thema's.
   
 • Podcasts die in het Engels worden uitgezonden door de GRI (Global Reporting Initiative)-standaard in het kader van een serie getiteld The SDG Insider. Deze podcasts zijn bedoeld om organisaties wegwijs te maken in de 17 SDG's en een duidelijk verband te leggen tussen bedrijfsrapportage en de wereldwijde agenda voor duurzame ontwikkeling. Er komen experts uit de private en publieke sector aan het woord.
   
 • De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft de tool "OECE Toolkit for a territorial approach to the SDGs" ontwikkeld (in het Engels). De tool is bedoeld als leidraad voor politieke besluitvormers op alle beleidsniveaus bij het implementeren van een territoriale aanpak voor het behalen van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

Deze vier tools zijn gratis. Het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling heeft ze geselecteerd op basis van de volgende kwalitatieve criteria:

 • ze zijn van toepassing in België;
 • ze moedigen mensen aan om actie te ondernemen;
 • ze hebben geen commercieel doel.

Als je graag wil bijdragen aan deze databank, stuur ons dan referenties naar SDG-tools die er nog niet in zijn opgenomen, via info @ sdgs.be.


Meer info

SDG-tools

De inhoud op deze pagina gaat over de volgende SDGs