Languages

Namaakproducten opwaarderen: de FOD Economie kiest voor een circulaire aanpak

Elk jaar neemt de Economische Inspectie duizenden namaakproducten in beslag die vernietigd moeten worden. Sinds begin 2023 promoot de FOD Economie de recyclage en opwaardering van deze producten in plaats van vernietiging door verbranding.

Jaarlijks moeten bijna 200.000 illegale producten worden vernietigd

In 2023 heeft de Economische Inspectie van de FOD Economie maar liefst 189.152 namaakproducten in beslag genomen. Parfums en huidverzorgingsproducten stonden bovenaan de lijst (bijna 112.000), gevolgd door elektronische apparaten (meer dan 28 000) en speelgoed (bijna 20.000).
Die illegale - en soms gevaarlijke - producten mogen niet op de markt terechtkomen en moeten dus vernietigd worden. Tot voor kort gebeurde dat door verbranding.

De circulaire economie draagt bij tot een duurzaam en doeltreffend gebruik van hulpbronnen. Ze kan ook de efficiëntie van bedrijven verhogen, het ontstaan van nieuwe markten stimuleren en nieuwe jobs creëren. Daarom heeft de FOD Economie daar een prioriteit van gemaakt, door in beslag genomen namaakproducten waar mogelijk een tweede leven te geven.
Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie

Nieuwe samenwerking voor recyclage en opwaardering

Aangezien die vernietigingsmethode niet echt duurzaam is, ging de FOD Economie op zoek naar een alternatief, in samenwerking met de verenigingen REACT en ABAC-BAAN, die de merken vertegenwoordigen. Begin 2023 leidde dit overleg tot een samenwerking tussen de FOD Economie en Vanheede Environment Group (een bedrijf actief in afvalbeheer en -verwerking) om het beste gebruik voor de materialen te vinden via recyclage of opwaardering.
Natuurlijk worden niet enkel de namaakproducten opgewaardeerd, maar ook hun verpakking (karton, papier, bandjes etc.), die selectief wordt ingezameld voor recyclage. Karton wordt bijvoorbeeld gebruikt om nieuwe kartonnen verpakkingen te maken.

 

Niet-recycleerbare materialen opwaarderen als alternatieve brandstof

Sommige te vernietigen materialen zijn niet-recycleerbaar. In bepaalde gevallen kunnen ze worden verwerkt tot een duurzame alternatieve brandstof voor industriële productieprocessen. Zo kunnen hoogcalorische afvalstoffen worden verwerkt tot pellets. Energie-intensieve industrieën zoals de cement-, kalk- en staalindustrie, maar ook energiecentrales zijn, met het oog op duurzaamheid, vragende partij voor die alternatieve brandstoffen als vervanging van fossiele brandstoffen.

Vernietigingen onder controle

Om er zeker van te zijn dat namaakproducten worden vernietigd en gerecycled, gebeurt iedere vernietiging onder toezicht van de Economische Inspectie van de FOD Economie. Er is steeds een controleur aanwezig bij het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vernietiging.  Achteraf stelt hij een proces-verbaal van vernietiging op.

Een winst van 63%

Tussen januari en oktober 2023 werd meer dan 10 000 kg namaakproducten gesorteerd en ontmanteld. 63% daarvan werd gerecycleerd of opgewaardeerd, terwijl dat in het verleden 0% was, want toen werden ze verbrand...


Meer informatie

Een tweede leven voor namaakproducten - FOD Economie