Languages

Vernieuwde ‘Gids voor duurzame aankopen’

Het FIDO vernieuwt zijn gids voor duurzame aankopen - een handig instrument voor overheidsaankopers

Reeds 12 jaar kunnen professionele aankoopexperten terecht op de Gids voor Duurzame Aankopen voor aanwijzingen om hun overheidsopdrachten innovatief, milieuvriendelijk, sociaal en ethisch verantwoord te maken. Naast regelgevende en beleidsinformatie verwijst de Gids ook naar goede praktijken, voorbeeldbestekken, labels, criteria en clausules. De gids bevat ook heel wat fiches, gebundeld per productgroep, die een hulp moeten zijn voor aankopers in de voorbereiding van hun bestek.

In 2015 en 2016 heeft het Federaal Instituut voor Duurzame ontwikkeling (FIDO) grondige herzieningen doorgevoerd van 63 bestaande fiches. De aanpassingen bewaken de complementariteit met de wetgeving overheidsopdrachten van 2016. Daarnaast vormen ze een uitvoerige handleiding voor de opmaak van een duurzaam bestek in de verschillende fasen van een overheidsopdracht. Voor 9 productgroepen werden de fiches aangevuld met actuele tendenzen op de markt. Naast algemene economische informatie bieden ze ook inzichten in innovatie zoals product-dienstcombinaties, nieuwe beschikbare materialen en technieken en mogelijkheden tot circulair aankopen. In de fiches wordt ook gedetailleerde informatie gegeven over productlabels en milieumanagementsystemen op de Belgische markt, die gebruikt kunnen worden als bewijs in het kader van de wetgeving overheidsopdrachten.

Het FIDO stelde in het verleden vast dat aankopers op zeer verschillende wijzen omgaan met duurzaamheid in hun bestekken. Er bestaat dus geen eenduidige benadering voor duurzaam aankopen voor een bepaald product, dienst of werk. Bij de herziening van de website en de actualisatie van de fiches heeft zij er dan ook voor gekozen om een zo ruim mogelijke waaier van mogelijkheden tot duurzaam aankopen op te nemen. Aankopers zullen de fiches dus zelf als een actieve toolbox kunnen gebruiken in het behoefteonderzoek en de marktverkenning van hun overheidsopdracht. Aangevuld met tips en goede voorbeelden hoopt het FIDO dat de Belgische aankopers nu een vernieuwd en volledig gratis beschikbaar instrument in handen hebben om de overheidsvraag naar innovatieve, sociaal en ethisch verantwoorde en tevens milieuvriendelijke aankopen mogelijk te maken. Alle geactualiseerde informatie is te vinden vanaf de homepagina van www.gidsvoorduurzameaankopen.be