Languages

Duurzame chocolade met beyond Chocolade

Minister voor Duurzame Ontwikkeling, Marie-Christine Marghem, ondertekent partnerschap voor duurzame Belgische chocolade

Overheden, retailers en middenveldorganisaties bundelen krachten in een partnerschap voor duurzame Belgische Chocolade.

Met Beyond Chocolate engageren alle ondertekenaars – waaronder Minister voor Duurzame Ontwikkeling, Marie-Christine Marghem – zich om samen te werken rond een hele reeks uitdagingen op het vlak van duurzame chocolade, zoals het aanpakken van ontbossing, kinderarbeid en een leefbaar inkomen voor lokale cacaoproducten.

Wat houdt dit partnerschap in?

Concreet betekent dit dat alle Belgische chocolade, geproduceerd of verhandeld in België, tegen uiterlijk eind 2025 moet voldoen aan een relevante certificeringsstandaard of geproduceerd moet zijn met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.

Ook de afspraken tussen overheden en privépartners die vallen binnen het Cocoa & Forests Initiative moeten tegen uiterlijk eind 2025 volledig gerespecteerd zijn. Het gaat dan vooral om het beëindigen van ontbossing in de twee grootste cacao producerende landen Ghana en Ivoorkust. De ontbossing als gevolg van cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector moet uiterlijk in 2030 stoppen. Tegen dan moeten alle cacaoproducenten minimaal een leefbaar inkomen verdienen.

Brede groep ondertekenaars

Onder de ondertekenaars bevinden zich een aantal belangrijke chocoladeproducenten zoals Barry-Callebout, en publieke voortrekkers, zoals Minister van Duurzame Ontwikkeling, Marie-Christine Marghem, Minster van Buitenlandse zaken, Didier Reynders, Minister van Ontwikkelingssamenwerking,  Alexander De Croo  en het Belgisch ontwikkelingsagentschap, Enabel. Ook Belgische universiteiten, niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties, impactinvesteerders, retailers, Ngo’s en vakbonden ondersteunen het nieuwe partnerschap en gaan vanop hun eigen werkterrein bijdragen aan duurzame Belgische chocolade.  Duurzaamheidsorganisaties The Shift en IDH Sustainable Trade Initiative speelden een coördinerende rol bij de totstandkoming van Beyond Chocolate.